Archive by Author

>17 RAMADHAN…

27 Aug

>Assalamualaikum…

Sejak akhir-akhir ni.. Kalau T masak lauk kari.. T takkan guna santan.. Ini Kari Ayam Diet.. Tetap sedap tanpa menggunakan sedikit santan pun. Makan banyak pun tak pe dop?!! Tak nak makan dengan nasi, makan dengan roti pun sodap!! Ngeeeee….

Telur Dadar Mayonis… Sejak tengok iklan Mayonis dengan Sheila Rusly tu.. T goreng Telur Dadar mesti letak Mayo.. Jadik tebal dan sedap rasanya.. Yummy!!

Ikan Bilis Goreng Rangup.. Berebut dengan B tau!! Suka sangat tengok dia makan tadi. Sebenarnya lauk simple ginilah yang buat selera makan makin bertambah.. Adib dan Nur pun bertambah nasi sebab makan Kari Ayam tu dan mintak T masakkan lagi esok.. Ngeee… Dapat pujian gitu… Hilang penat Ummi dok masak tadi tau!! (Ceh! Setakat nyediakan menu gini, macamla penat bebenor dak?)

Ikan Patin Goreng.. Ringkas tapi sedap…

Ini saja yang sempat T sediakan hari ni sebab tak keluar rumah pun.. B dan Adib pergi solat Jumaat tadi terus balik ke rumah.. Masjid dekat.. So, depa jalan kaki saja.. Ini saja yang ada di dalam fridge.. Cukuplah untuk berbuka hari ini..

Ini yang hubby belikan di Pasar Ramadhan tadi. Dia pergi dengan anak-anak.. T dok rumah layan Nigella Lawson, Shamsul @Bazaar dan jugak The Biggest Loser Australia.. Lagi beh dari dok menyelit-nyelit dengan orang ramai kat param tuh.. :-)

Juadah berbuka hari ini.. Alhamdulillah.. Sambil tunggu waktu berbuka puasa, layan Mr. Ghau-Ghau di Param JB.. Dah lama tak pergi JB weh! Bestnya kalau dapat ke sana lagi.. Restoran Singgah Selalu.. Wau!! Sedap-sedapnya makanan!! Tak lupa layan The Biggest Loser Australia Season 2.. Bagai dijangka Chris menang.. Wah! Pati.. U are so gojes my dear!! Dan as usual.. Marty memang kelakar giler!! Hak3!!

** Dok rumah saja.. hari ni cuti Nuzul Quran pun lepak kat rumah.. Sama jugak Merdeka Day nanti. Nak focus pada my kids sebab 1-3.9 ni depa ada exam.. Lepas tu baru cuti dan focus untuk shopping raya lak.. Banyak lagi yang tak cukup ni!! **

>16 RAMADHAN..

26 Aug

>Assalamualaikum..

Selepas balik dari sekolah.. Singgah kedai beli majalah ni semua.. Setiap bulan wajib beli majalah.. Atau buku-buku terbaru daripada tulisan Dr. Tuah.. Sangat suka membaca.. Bangga sangat sebab hobi T adalah suka membaca.. Membaca jambatan ilmu.. Betullah perumpamaan tukan??

Seriously, hari ni hari paling penat buat T.. Siap boleh terlena dalam pukul 2.15 – 3.45 petang tadi.. Tu pun kejap-kejap tengok tv.. Drama bersiri Thailand tu.. Last-last tv yang tengok T!! Sama lena dengan anak-anak pulak.. Dah depa tak g kelas mengaji hari ni!!.. Sedar bila B call.. Dia cakap ada di rumah Ayah Mertua di Pasir Puteh.. Terus bangun bersiap-siap masuk dapur.. Masak apa yang patut untuk berbuka nanti..

Lala Tumis Serai Bercili.. T memang suka makan Lala.. Best!! Kalau tumis tak letak cili pun tak apa.. Tapi mesti buat Sambal Jantan.. Makan dengan nasi panas-panas.. Masyuk!!

Ikan Patin Goreng dan Sambal Ikan Patin..

Daging Hitam Manis.. Mula Nur tak nak makan.. Lepas dia rasa.. Ha! Barulah nak lagi.. Nak lagi… :-O

Hari ni tayang wajah-wajah kesayangan hamba.. Budak berdua ni dok main game dulu sementara nak berbuka puasa.. Jugak sediakan kertas kerja Adib.. Ada projek sekolah dan kena cari gambar-gambar dengan pertolongan Mr. Google.. Kami berbuka 3 beranak lagi sebab B dalam perjalanan balik dari Kota Bharu ke Temerloh.. Tadi baru dia call, ada di Tol Gambang.. Sekejap lagi, Insya Allah.. Sampai kat rumah.. Rindu dekat 2 hari tak jumpa dia!! lol

>15 RAMADHAN….

25 Aug

>Assalamualaikum..

Hari ini Hari Wanita Peringkat Kebangsaan.. Selamat Hari Wanita buat semua wanita di luar sana.. Semoga kita semua terus kekal cantik dan gojes buat selama-lamanya.. Hak3!!

Pagi tadi bersahur T makan ini.. Dan sepanjang hari terasa lapar yang amat.. T tahankan juga.. Tak bolehla.. Kena jugak pekena makan nasi… Tak banyak.. Satu senduk pun dah cukup.. Lepas tu minum air panas dan jugak air masak.. Baru bertahan sampai waktu berbuka.. Dalam pukul 6 petang tadi.. Badan lemah dan longlai saja..

Selepas ambil anak-anak di sekolah tadi.. T singgah beli barang dapur dulu.. Jugak lauk untuk dimasak sebelah petangnya…

Hari ni T masak Tom Yam Campur dan Ayam Goreng Kunyit.. Anak-anak yang mintak T masakkan menu ni..


Juadah berbuka puasa untuk hari ini.. Makan 3 beranak saja sebab B ada kes di Kota Bharu.. Kesian kat I, kena tinggal lagi.. Huk3…..

>14 RAMADHAN..

24 Aug

>Assalamualaikum…

Pagi ni selepas anak-anak pergi sekolah.. T layan dengar radio ERA sambil membaca majalah yang T beli di MPH hari Sabtu lepas… Mood raya masa membaca majalah ni tadi.. Tapi tak habis semua lagi.. Ketidakcukupan masa membataskan T untuk menghabiskan bacaan.. Nanti sambung lagi esok.. :-D

Koleksi buku-buku motivasi dan novel daripada penulis yang T gemari, Dr. HM Tuah Iskandar Al-Haj.. Sayang semua buku-buku ini tau!!..

Mengidam sangat-sangat ok nak makan Popia Basah ni.. Hari ni baru dapat.. Rasa last T makan tahun lepas.. Masa beli di Pasar Ramadhan kat Temerloh ni jugak.. B beli RM2 saja.. Tak cukup ni.. Esok nak cari lagi!! Ngeeeeeee….

Juadah untuk hari ini.. T cuma masak nasi dan buat air saja.. B belikan Ayam Panggang, Ikan Kembung Tempoyak Bakar, Ikan Pari Bakar, Sayur Labu Masak Lemak, Kari Daging, Murtabak dan Popia Basah. Alhamdulillah…

Juadah lengkap kami hari ini.. Alhamdulillah..

Ini pula resepi Mee Goreng Basah.. Sha.. Kak T taipkan resepinya ye? Selamat Mencuba..

1. Tumis Bawang Merah + Bawang Putih + Cili Kering
2. Masukkan Daging + Ayam (Tambah Udang + Sotong lagi sedap ok?)
3. Dah empuk, masukkan Kicap Pekat, Sos Tiram, Sos Cili, Sos Tomato
4. Masukkan Fish Cat + Fish Ball
5. Masukkan Mee Kuning beserta sedikit air
6. Masukkan Sayur Sawi + Kobis + Tomato + Tauhu
7. Tambahkan Garam + Gula + Aji (kalau nak pedas boleh letakkan juga sedikit Lada Hitam yang ditumbuk halus)
8. Siap!!

>13 RAMADHAN…

23 Aug

>Sejak 2,3 hari lepas.. Teringin sangat nak makan Mee Goreng.. So, hari ni T tunaikanlah hajat di hati.. Dah makan pun tadi Mee Goreng Basah yang T buatkan.. Siap bagi pada jiran sebelah.. T goreng sepeket mee tu.. Memang niat nak bagi pada jiran.. Kami pun tak habis makan..


Ikan Patin Masak Tempoyak..

Bersihkan Ikan Patin.. Rendam seketika bersama Asam Jawa untuk menghilangkan bau hanyir.. Blend Cili Api + Cili Kering + Cili Merah + Kunyit Hidup + Bawang Putih + Tempoyak.. Rebus bahan blend di dalam periuk berisi air.. Setelah air mendidih, masukkan Ikan Patin. Kalau suka boleh letak Timun Tua.. Masukkan Daun Kesum + Asam Keping.. Garam + Gula + Aji.. Siap!

Sambal Ayam Lada Hitam

Tumiskan Bawang Merah + Bawang Putih + Bawang Besar + Halia + Cili Kering + Serai.. (semua ini dikisar, kecuali Serai diketuk) Masukkan Ayam + Asam Keping + Lada Hitam (ditumbuk halus).. Kalau nak kuah letak air sikit.. Garam + Gula + Aji.. Dan siap!!

Buah-buahan ni jiran T bagi nak pulangkan mangkuk yang T berikan Mee Goreng tadi.. Manis rasa isi buahnya! Suka!

Juadah berbuka tadi.. B belikan Puding Caramel saja. Alhamdulillah dengan kurniaan rezeki dari-Mu Ya Allah..

>10, 11, 12 RAMADHAN…

23 Aug

>Assalamualaikum…

Gelisah jiwa gue tak dapat update blog 2, 3 hari ni.. Ngeeeeee.. So, apa cer??

20082010

B ajak temankan dia ke KL dan Putrajaya hari ni.. Ada urusan sikit.. Memandangkan hari ini hari Jumaat.. So, anak-anak pun ponteng sekolah. Ikut B g buat kerja sambil jalan-jalan makan angin.. Mula-mula B settlekan kerja di KL dan kemudian kami gerak ke Putrajaya.. Sedang molek tu jugak kami tengok Metrojaya ada buat sale di PICC.. So, kami ke sana dulu tengok apa yang ada memandangkan masa tu bukan waktu bekerja.. Tak ada shopping banyak mana pun.. Adalah sikit-sikit saja barang yang dibeli. Oh! Orang sungguh ramai dan masing-masing shopping bagai nak rak.. Aku jugak yang cool ok? Hak3!! Sejam di situ, kami g gerak ke Perbadanan Putrajaya.. Sementara tunggu B, T amek gambar Nur sekejap.. Cuaca mendung saja.. Sejuk…


Kemudian kami gerak ke KL semula.. Call bilik di Hotel Dynasty.. Nasib baik ada bilik untuk kami..

Baru sampai di hotel.. Tunggu B check in bilik dulu…

Kami dalam bilik di Hotel Dynasty.. B amek pakej berbuka puasa dan bersahur juga.. So, tak delah kami ke sana-sini nak berbuka.. Turun ke level 1 dan terus boleh makan.. Yang penting, hotel ni dapat sijil halal dari Jakim ye? Makanannya pun sedap dan orang ramai yang datang berbuka di sini juga.




21082010

Bangun sahur pukul 4.30 pagi.. Gambar tak jelas.. Tak bawa Mr. Nikon masa ni.. Guna handphone sajok..

Bilik kami di tingkat 25…

At Oasis.. Pool on the roof.. Tak mandi.. Amek gambar sajok!!Bulan puasa ni karang mandi terminum lak air kolam tu ke apa kan? Letih bercampur penatnya lagi.. Depa memang nak mandi. Tapi T tak bagi. Dah bagitahu sebab kenapa dan mereka ok aje..


Dah check out daripada bilik.. Nak gerak pergi Mid Valley pula..

Kami di Mid Valley.. Shopping baju anak-anak di Metrojaya dan jugak beli buku dan majalah di MPH.. :-)




Singgah di Pasar Ramadhan Temerloh dan beli makanan ni semua. Kemudian gerak balik ke Kuala Krau.. Berbuka bersama Ma dan Abah….


22082010

Menu ringkas hari ini.. T cuma masak Ikan Patin Masak Asam Pedas dan juga Ikan Tilapia Goreng..


Juadah berbuka puasa untuk hari ini.. Alhamdulillah.. Sikit-sikit pun penuh meja.. Em…

>9 RAMADHAN…

19 Aug

>Assalamualaikum…

Agak-agak ada yang boring tak datang singgah sini tengok T dok bercerita pasal makanan saja? Harap u ols ok je ye? Hehehe.. Maklumla.. Tiada aktiviti lain bulan puasa ni.. Selepas bersahur, mandi. Tunggu Subuh.. Solat Subuh dan mulalah tengok anak-anak bersiap ke sekolah… B yang hantarkan mereka.. Ha! Masa tu dalam pukul 7.30 pagi… T dok menyapu, berkemas rumah aka melipat kain ke apa…. Dalam pukul 8.30 pagi start dengar radio ERA sambil melayan Blog dan Facebook.. B pergi kerja dalam pukul 10.00 pagi gitu.. Dan T mengadap laptop ni sampailah ke pukul 12.30 tengahari.. Bersiap nak pergi sekolah ambik anak-anak.. Balik dari sekolah.. Terus ke kedai beli lauk untuk dimasak ketika berbuka puasa nanti.. Balik rumah dan tunggu anak-anak bersiap nak pergi ke kelas mengaji Al-Quran pulak.. Siap solat Zohor, pukul 2.30 petang T hantar anak-anak ke sekolah.. Balik ke rumah layan TV3.. Cerita bersiri Thailand.. Striving For The Sun.. T minat kat heroin cerita ni.. Dulu biasa tengok dia berlakon di TV2. Kali ni dia mentalla pulak.. Geram je tengok dia dok aniaya emak tiri dia. Emak tiri dia pulak sebijik macam muka Azizah Ariffin TV3 tu.. Sangat-sangat cantik!! Sekarang kisah cerita T rasa dah berada di puncak.. Sikit je lagi nak habis tu kot sebab mak tiri dia hampir dapat menyiasat tentang latar belakang dirinya yang sebenar.. Tak sabar nak tengok ending cerita ni tau!! Hehe.. Sementara nak menunggu Asar pulak, layan Facebook sekejap.. Selepas solat Asar… Mulalah T masuk ke dapur.. Masak yang ringkas dan menu senang-senang saja. Tak reti nak masak yang berat-berat.. Kena belajar lagi.. Ngeeeeeee … (Nampak tak T tengah tersenyum sampai ke telinga ni!!) Sementara nak menunggu waktu berbuka.. Layan Epilog Syurga Cinta pulak.. Fida sebijik Siti Nurhaliza ye? Suara dia.. Gelak dia.. Dia ada ikatan persaudaraan rasanya dengan Siti tu.. Pernah terbaca di majalah mana tah sebelum ni.. Masa program Olay tu kalau tak silap dia jadi juarakan? Program tu kat TV3.. Tapi T tak tengok program tu.. Tengok iklan dia gitu-gitu aje.. Okey… Saat yang ditunggu-tunggu telah tiba.. Iaitu waktu berbuka puasa.. Kami makan dan kemudian berkemas di dapur.. Siap semua pinggan dibasuh.. Naik ke atas untuk bersolat Maghrib.. T dan anak-anak tak pergi berterawih di masjid pun.. B seorang yang pergi.. Anak-anak selalu banyak homework.. (Layan depa buat homework dan depa masuk tidur dalam pukul 9.30 malam selepas solat Isyak) Depa dok mengadu penat dan mengantuk masa bersolat terawih minggu lepas.. Hem… Dan biasanya sebelum tidur.. T cuba updatekan blog.. Inilah kegiatan harian T sepanjang bulan puasa ni.. Aktiviti u ols pulak? Mesti lagi menarik dari apa yang T hadapi sehari-hari nikan? Maklumlah.. U ols kerja.. T dok rumah saje…

Sempat snap gambar ni tadi.. Depa dok tidur.. Penat la tu agaknya..

Untuk hari ini T masak Ikan Merah Asam Pedas (Adib cakap sedap daripada Restoran Nina Asam Pedas kat Temerloh ni.. Betul ke tu Adib?), Ayam Masak Halia dan jugak Ikan Tilapia Goreng di atas permintaan Nur… Ada seketul lagi Ikan Merah tu.. Adib suruh simpan untuk bersahur pagi esok.. Tadi dia tanya “Ummi, ada telur dalam peti tak? Esok Ummi buat Telur Dadar dan panaskan kuah Asam Pedas Ikan Merah tu ye?”… Ye.. Ye.. Ummi sediakanlah esok Adib..



Juadah berbuka tadi.. Syukur Alhamdulillah.. Ini merupakan rezeki kami hari ini.. B tambah beli Kuih Kaswi, Buah Melaka, Bubur Pulut Hitam (semua ni berasa di tekak aku dan hubby) di Pasar Ramadhan dan yang paling best.. Si Murtabak yang tengah panas-panas tu!! Berebut-rebut makan tadi.. Haha.. Siot je makan berebut-rebut ni.. Benda yang sikit tulah yang nak direbutkan pun.. Hari tu B beli 2 keping Murtabak ni.. Tak habis pun.. Mentang-mentang benda tu sikit.. Le-le tu nak perabih!! Haru!!

Air lak aku buat Nescafe Ais Kaw-Kaw.. Jugak Air Sirap.. Nur nak Milo Panas.. Buatkan untuk dia jugak tadi.. Selagi apa yang diaorang nak makan, T dan hubby cuba penuhi permintaan mereka.. Baguslah anak-anak Ummi meneruskan puasa di hari ke 9 ini..

Tadi masa g kedai beli lauk.. Belikan majalah ni jugak… Makin vogue Azah Aziz kita.. Anak bujang pun dah besar.. Aku suka tengok dia berlakon dan masa jadik model dulu.. Natural beauty.. Si hitam manis yang jelita dan menawan.. Suke tengok dia dengan Mr. Daudnya tu.. Secocok!

** Got to go… Nak prepare dokumen ni.. B suruh aku siapkan.. Esok client nak datang sign.. Bye.. Nite.. Muah!! **

>8 RAMADHAN…

18 Aug

>Assalamualaikum..

Untuk juadah berbuka pada hari ini, T merajinkan diri memasak Ikan Patin Masak Lemak Tempoyak Terung Telunjuk, Ikan Tilapia Goreng dan Daging Masak Singgang.. Semua ini di atas permintaan anak-anak.. Alhamdulillah.. Berselera diaorang dok makan tadi.. Me pun sama!! Hehe.. Hem.. Agak-agaknya dapat tak aku sarungkan lagi baju kebaya yang aku pakai masa kenduri kawen adik aku baru ni yek?? Baju tu nak dibuat baju raya aku nanti.. Masa kenduri baru ni dah jahit 4 pasang.. Beli baju yang dah siap sepasang dan kelmarin hantar ke tukang jahit sepasang.. Dah ada 6 pasang baju raya tu.. 5 pasang dah dipakai masa kenduri dan sehelai lagi nak pakai time raya nanti.. Uish! Baiknya T kan? Boleh percaya ke tak beli baju baru dah ni?? Em.. Urut dagu sat.. :-) Errr.. Kalau aku tak pakai dah baju kebaya tu, bermakna berat badan aku makin bertambahlah ye? Alahai.. Sedey… Ha tulah.. Balasan kalau makan tak hingat!! :-*



Ini yang T sediakan termasuk Air Anggur dan Oren brand Sunquick.. Masak ala-ala gini bolehla.. Over-over T tak reti jugop!! :-*

B dah balik dari KL petang tadi.. Dia beli kuih-muih dan Air Tebu di Pasar Ramadhan selepas ambik anak-anak di kelas mengaji.. Yeah! Malam ni tidur dah boleh peluk abang sayang!! Ngeeeeeee…

Em.. Dah tiba masa untuk berbuka puasa untuk hari ini! 8 hari sudah selamat dilalui.. 22 days to go!! 22 hari lagi bakal menjelang hari yang mulia itu!!.. (huh! macam budak-budak.. tak sesabar!!) :-D

Tadi masa keluar g kedai beli lauk untuk dimasak, T belikan juga majalah-majalah ni.. Isu Raya! Suka! :-)

Kat sini T nak share tentang list hotel yang tak ada sijil halal daripada JAKIM.. So, sape-sape nak berbuka puasa di hotel-hotel tu.. rujuklah list ni dulu ye? Wallahualam.. Apa yang buruk datangnya dari kita dan yang baik semua itu datang dari Allah Yang Maha Esa..

http://www.halal.gov.my/v2

http://ruangbicarafaisal.blogspot.com/2010/08/buffet-ramadhan-senarai-hotel-yang.html (pasal politik dalam blog ni aku tak campur ye? baru jumpa blog ni pagi tadi masa nak check senarai hotel mana yang ada sijil halal)

** Ya Allah, show me the way **

>7 RAMADHAN

17 Aug

>Assalamualaikum..

Untuk hari ni T masakkan Ikan Kembung Masak Merah @ Sambal… T suka makan pedas-pedas. Tapi tak elok diamalkannya selalu ye makan pedas-pedas ni.. Sekali-sekala tu nak melayan selera tekak bolehlah.. :-D

Ayam Masak Kicap.. Di atas permintaan anak-anak..

So, inilah rupanya meja makan T tadi.. Dua jenis lauk saja.. Ada Timun dibuat ulam.. Buah Kurma dan T buatkan Air Anggur dan Air Oren Sunquick.. Makanlah kami hanya 3 beranak.. Berbuka tanpa adanya Abang dan Abah di sisi.. Dia ada rape case di PJ. Macam tak best saja makan bertiga.. :-( Tapi kerenah anak-anak menceriakan suasana seketika. Dok layan depa makan.. Alhamdulillah.. Teruskan berpuasa lagi ye anak-anak Ummi??

** tengah bersedih.. sesuatu sedang bermain di fikiran.. berlegar-legar dia dalam kepala otak aku ni.. serabut.. serba-salah.. kecewa dengan apa yang telah terjadi.. mungkinkah ada sinar yang akan menerangi kegelapan ini? hanya Allah yang mengetahui.. bak kata Maher Zain.. Insya Allah.. Insya Allah.. segala yang telah berlaku dah menjadi ketentuan-Nya.. dan ada jalan penyelesaiannya.. betul ke? Tapi wahai manusia.. cubalah untuk berubah.. fikirlah perasaan orang lain juga.. orang lain bukan tunggul untuk kau layan kami begitu.. Boleh ke dia berubah demi kami semua?? **

>6 RAMADHAN…

16 Aug

>Assalamualaikum..

Gambar ni masa bersahur tadi.. B suruh buat Nasi Goreng saja.. Jugak T sediakan air Horlicks Panas.. Alhamdulillah.. Kenyang adanya..

Menu ni di atas permintaan my hubby.. Dia nak makan Ikan Kembung Singgang.. Gorengkan ayam dan jugak sediakan ulam + budu.. T buatkan jugak Air Sirap Bandung dan Air Sunquick.. Kalau nak tahu selama berpuasa enam hari lepas.. Hari ni baru T makan bertambah nasi.. Sebab apa? Sebab ada budu daaaa… Hik3!! (Mek Da.. Agak-agak mantop tak menu Kak T nie? Hehe….)

Juadah berbuka puasa tadi. Lauk-lauk lain B beli masa dia dan anak-anak ke Pasar Ramadhan.. Ada lauk yang kawan B bagi dan ada yang dia beli sendiri.. Pada T, selagi boleh elak.. T elakkan g Pasar Ramadhan.. Malas nak bersesak dengan orang ramai.. Lagipun cuaca sekarang tak menentu.. Tadi pun hujan.. Kesian dengan orang-orang yang berniaga tukan?

** ada 4,5 benda yang tak best berlaku hari ni.. dan ianya betul-betul buat t rasa kecewa dan sentap sekejap.. sabar ajelah bulan pose nikan? paling baru yang t dapat tahu.. B kena outstation ke KL esok.. ada kes kat sana 2 hari.. oh! i hate this part.. ditinggalkan…. **

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.