>13 RAMADHAN…

23 Aug

>Sejak 2,3 hari lepas.. Teringin sangat nak makan Mee Goreng.. So, hari ni T tunaikanlah hajat di hati.. Dah makan pun tadi Mee Goreng Basah yang T buatkan.. Siap bagi pada jiran sebelah.. T goreng sepeket mee tu.. Memang niat nak bagi pada jiran.. Kami pun tak habis makan..


Ikan Patin Masak Tempoyak..

Bersihkan Ikan Patin.. Rendam seketika bersama Asam Jawa untuk menghilangkan bau hanyir.. Blend Cili Api + Cili Kering + Cili Merah + Kunyit Hidup + Bawang Putih + Tempoyak.. Rebus bahan blend di dalam periuk berisi air.. Setelah air mendidih, masukkan Ikan Patin. Kalau suka boleh letak Timun Tua.. Masukkan Daun Kesum + Asam Keping.. Garam + Gula + Aji.. Siap!

Sambal Ayam Lada Hitam

Tumiskan Bawang Merah + Bawang Putih + Bawang Besar + Halia + Cili Kering + Serai.. (semua ini dikisar, kecuali Serai diketuk) Masukkan Ayam + Asam Keping + Lada Hitam (ditumbuk halus).. Kalau nak kuah letak air sikit.. Garam + Gula + Aji.. Dan siap!!

Buah-buahan ni jiran T bagi nak pulangkan mangkuk yang T berikan Mee Goreng tadi.. Manis rasa isi buahnya! Suka!

Juadah berbuka tadi.. B belikan Puding Caramel saja. Alhamdulillah dengan kurniaan rezeki dari-Mu Ya Allah..

8 Responses to “>13 RAMADHAN…”

  1. Ammi Sara August 23, 2010 at 10:43 PM #

    >T, mee goreng tu nmpk sedap. aritu yaya request mee goreng gak, tp takde rupa mcm T buat, hehe..p/s: hubby T lawyer mesti bz ek selalu..selalu outstation ek, tak de plan nak no 3 ke? wat meriah rumah?😉

  2. illa August 24, 2010 at 12:37 AM #

    >adoi klu bukak blog kak ti pagi2 mmg la meronta2 je perut ni tau.. huhu:) kak ti nanti mai putrajaya bwk mee goreng🙂 leleh ayaq liuq..

  3. azueriena August 24, 2010 at 12:44 AM #

    >sedapp jugak layan mee goreng basah mcm T buat tu kann….lama x layan mee goreng niee..balik karang nak masak mee ler plakk…boring asyik mkn nasikk jerkk…huhuhuu

  4. NiezaMan August 24, 2010 at 12:46 AM #

    >Rajin Ti masak patin tempoyak ya..ada kwn kat opis ni dok mengidam patin tempoyak.siap ckp, klau balik temerloh, tolong carikan..p/s: oder leh ke? hehehe

  5. mysha August 24, 2010 at 3:24 AM #

    >aKak cePat lew publish reSepi Mee goreng tu… sedaPnyewwm nmpk..meleleh aiR liUr…iKan Patin tu mCM panggil sHa maKan dia jer kak.. huargggg untung jiran AKak…

  6. kak ina kl August 24, 2010 at 8:01 AM #

    >semalam pun buat mee goreng gak..kesudahannya semua tak lalu makan nasi.amboi class shopping kat kl ..duk kat hotel pulak tu..

  7. Emy Omar August 24, 2010 at 8:17 AM #

    >Sedap nampak mee goreng basah tu Ruzi..saya pun dok teringin nak buat tapi belum tercapai lagi hajatnye

  8. BABY(MAMA AMANA&ARIEF) August 25, 2010 at 6:44 AM #

    >nampak menyelerakan mee tuelaaa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: