>PEMBELIT, PENIPU!

9 Apr

>

Sekadar ingin memberitahu bahawa lelaki ini adalah manusia penipu yang tidak boleh dipercayai. Setiap kata-kata yang keluar dari mulutnya adalah tipu semata-mata. Biarpun sekiranya perkara itu berkaitan dia akan mati membunuh diri atau sebagainya. Sila jangan terpedaya. Berwaspadalah.

Di bawah ini T copy & pastekan.. Cerita berkaitan Z, si lelaki pembelit, penipu ini. Harap dapat dijadikan pengajaran.

Salam sayang kepada semua yang mengenaliku….hari ni aku terpanggil untuk menceritakan tentang kisah sorang kasanova ni…aku selalu tgk dalam paper kisah orang kena tipu sampai berjuta-juta ringgit sebab percaya sangat ngan orang yang dikenali dalam facebook la, YM la, chatting la…malah ader yang sanggup lari ke LOmbok atas sebab cinta dan sayang la kononnyer….tapi tak sangka lak benda macam ni leh jadi pada kami..aku mulakan dengan M, sorang gadis manis, comel, petah berkata-kata dan berkerjaya hebat di sebuah syarikat penerbitan terkenal di dalam negara…M mengenali sorang kasanova bangsat bernama Zack ni melalui Facebook pada bulan oktober…well aku pun tak kenal sangat ngan si bangsat ni..tapi nk dijadikan cerita, sewaktu Majlis Raja Sehariku,aku telah meminta M menjadi fotografer weddingku…..disinilah segalanyer bermula….M setuju hinggalah sampai hari majlis ku….pada hari tersebut aku memang hangin gile ngn M coz kamera dia xder….M menangis2 memohon maaf pada aku…well,aku ni cepat cair so sejuk plk ati aku tgk dia ngis..kata M, kamera tu ader dalam keta kawan Zack yang kebetulan datang bercuti kat tempatku…kata Zack, kawan dia tu terpaksa balik ngn tiba2 sebab mak kawan dia tu meninggal…..so nk wat cmne lagi…aku pun redo la tapi mmg dalam hati sakitnye Tuhan sahaja yang tahu….dah la hari tu baru aku kenal si bangsat tu, tetiba dia wat hal pulak pada hari penting aku ni…

To skip the story short, aku terus kepada hari resepsi belah lakiku pula…….sehari sebelum hari resepsi tu M dan Zack tiba2 membuat kejutan kepada ku dengan mangatakan bahwa mereka telah menempah seorang jurugambar dri KL untuk mengambil gambar majlis hari tersbut…..aku terkejut besar ngn tindakan mereka dan terus aku tanya “Sapa nk bayar?aku mmg xder duit”..kata Zack, “Tak pe,akak jangan risau,suma dah setle…akak just happy2 amik gambar je k”….so lega la hati aku bila dah ader orang yang sanggup bayarkan….tapi pada masa yang sama aku kesian pada lakiku yang dah bersusah payah mencari jurugambar untuk kami tapi akhirnya terpaksa dicancelkan pada saat2 akhir…..

setelah selesai sesi fotografi, aku tanya balik pada Zack “Cmne ni Zack, nk bayar separuh2 ke?”…kata Zack “xpe kak, akak xpayah risau, suma saya da settlekan”…..Malah dia juga bgthu pada abgku “Abg, photografer ni saya yg carikan dan saya pun dah bayar 350, lepas hbis amik gmbr ni saya tambah byr lagi 350..so settle la hari ni”….bila

Selesai segalanyer…beberapa hari selepas majlis ku, lakiku megatakan payment gmbr belum settle lagi & jurugambar tu dah bising da….aku pun heran la…aku tnyakan pada M “zack dah bayar lum payment gmbr tu?”…rupanyer zack belum byr lagi dan bukan setakat belum bayr lagi tapi satu sen pun xbayar lagi……..

aku dah mula xsedap hati da….kata dah bayar, apsal lak lum bayar lagi ni….kata lakiku, zack mintak kami support separuh…aku hangin la….sblum ni cakap da bayar, skang nk mintak support separuh lak….nk tak nk kerana gmbr kawen itu,kami pun redo la sekurang2nya separuh je, xla byk sgt….lakiku pun bankin kan la amount yang mampu kami bayar, terus pada fotografer tu…bila dah bankinkan, byk plak cite lain yang aku dgr…rupanyer si Zack ni dah pinjam Rm300 daripada jurugmbr kami tu…knonnya jurugambarku ni kena masukkan rm300 supaya payment yang dia (z) tunggu dari kawan dia Rm7000 ni dapat dimasukkan…..Zack ni mmg pandai ckp n mmg pandai menyakinkan org…sampai aku pun kalah…pagi tu,aku col zack tanya dia bila nk bayar, kata dia,dia dah kat bank dah ni, jap lagi dia masukkan..aku ckp,dah masuk nti sms balik k…aku pun tgu la dia sms, smpi ptg lum sms…..petang aku tanya dia lagi,”Zack, dah masuk lum?”..kata dia,belum masuk lagi,lps habis keje baru msukkan…..aku pun tgu la smpai la ke malam hari dalam kul11mlm, jurugambar tu kata lum masuk2 lagi….aku terus tanya M,Zack belum byr lagi ni…kata M, nti dia tanya Zack

Nk pendekkan cite,dua-tiga hari kemudian jurugambar ni bising lagi sbb si Zack ni belum bayar suma payment termasuk payment Rm300 tu…..aku n lakiku dah hangin da ngn si bangsat ni…so lakiku kata biar dia byr suma n xpayh tgu Zack yang bayar..dia malas nk pening kepala ngn mamat tu lagi..so janji kami pada jurugmbr tu jumaat baru kami dapat settlekan suma (sekarang ni da settle da)…….gmbr dah dapat n thanks to jurugambar tu…

Apa yang menjadi masalahnyer adalah si Zack ni…kata Z pada aku, dia n jurugambr ni dah lame kenal…padahal kata jrugmbr tu dia pun bru je jumpa sehari sebelum majlis resepsi aku tu…Daripada cakap jrugambarku juga, si Z ni kaki belit, Z cakap kat dia dah bank in duit..tapi bila mintak resit dia cakap hilang….bila jurugambar ni cek dalam bank, duit xder jugak…dia tnya Z lagi..kata Z, nati dia onlinekan pakai Maybank2u lak….bila jurugambr tu cek, pun xmasuk2 gak lagi…..ape yang menmbahkan kesangsian aku lagi adalah si Zack ni sempat lak pau duit lakiku…katanye nk tmbh bayar gmbr….amountnyer xla banyak tapi yang paling aku heran, dia ngn lakiiku bru je kenal xkn dah berani mintak duit lak….

So aku tnya la M, betul ke dia kenal si Zack ni n berapa lame dah dia kenal si Z ni coz dorg merancang nk ke jinjang pelamin….aku mula sangsi…bila ku tnya2 ahli keluargaku yang lain barulah tahu rupanyer bayk benda yang dah terjadi gara2 si Zack ni terhadap M….terus kami semua berkumpul tergempar kerana si Zack ni……di sinilah baruthu semua cerita ttg Z ni…rupa-rupanyer sepanjang perkenalan Z ngn M ni (xsmpi 5 bulan ni) Z mengunakan kereta si M sepenuhnya…Z yang amik n anta M gi keje….malah rupa2nyer, kamera M jenama Nikon D90 yang berharga lebih Rm4000 siap dengan external flash telah diambil oleh Z dan hingga kini tidak dipulangkan oleh Z……Z juga telah mengambil laptop M yang berjenama Compact yang berharga lebih kurang Rm2800 dan 2 buah telefon M yang berjenama Nokia and Sony Erricson yang harga kedua-duanye adalah Rm400 dan Rm600…malah kamera digital M berharga rm500 juga telah lesap……juga smart tag berharga rm130 pun lesap katanya ada dalam kete Audi milik Z. Z juga ader meghadiahkan rantai, gelang kaki, gelang tangan dan cincin emas pada M, namun rupa-rupanyer gelang mas kaki n tangan adalah emas tipu yang leh dibeli di pasar malam sahaja….bukan itu sahaja malah duit simpanan M yang berjumlah Rm800 juga telah habis dipakai Z…duit gaji M bulan March 2011 sbnyak Rm1500 telah lesap kesmuanya gara2 kad ATM bank di tangan si Z yang telah diambil daripada M tanpa disedari…..Z juga telah memaksa M meminjam duit daripada rakan2 M yang kini jumlahnya mencecah hampir Rm3000 dan daripada ank sedaraku berjumlah rm500…….Zack menggunakan tektik memilih nombor2 kawan2 M dalam phone directory M dan memaksa M untuk meminjam dari mereka….M selalu menolak namun Z merajuk n bila bergaduh, Z mengugut untuk membunuh diri….M pernah mengambil keputusan putus ngn Z dan pernah meninggalkan Z ditepi jalan …tapi akhirnya pihak polis menelefon M mengatakan bahwa Z ni telah dilanggar org…..terpaksa la M ni pergi mengambil Z kembali….bukan itu sahaja, Z pernah membawa M untuk ke tempat pnjaman wang berlesen bagi meminjam wang tapi M menolak….Z juga merancang membawa M ke bank untuk membuat loan…..

Untuk pengetahuan korang suma, Z kata dia bekerja sebagai pelukis pelan di sebuah syarikat, malah pernah membawa ibu bapaku ke kawasan syarikat tempat kerjanyer…tapi bila M membuat siasatan tentang Z di syarikat tersebut, M mendapati tiada nama si Z ni di syarikat itu….Z juga pernah membawa M ke sebuah kawasan perumahan banglo di Bukit Jelutong, kata Z rumah ini telah dibelinyer dan didudukinyer dan akan menjadi rumah M n Z nti..tapi bila M ingin berhenti dan melihat rumah tersebut Z mengatakan dah lewat n dia terpaksa ke tempat kerja….Z juga pernah memberitahu aku dan lakiku yang dia mempunyai sebuah kereta honda city tapi kini berada di bengkel kerana membetulkan enjin dan ingin membeli kereta honda civic pula…..tetapi bukan setakat kami sahaja, M sendiri pun xpernah melihat kereta Z walaupun telah lama berkenalan……

Kata M lagi, Z ni cukup gelabah bila dia nmpk polis….malah bila ibuku meminta no Ic Z untuk tujuan perkahwinan,Z telah memberi no IC tipu….

Kini semua tembelang sial si Z telah kami hidu dan kami telah membuat laporan polis di atas tindakan si Zack ni…kalu ikutkan hati mahu saja aku belasah dia…tapi negara ader undang2….biar polis yang selesaikan…M pula kini terpaksa memohon cuti n pulang ke kampung serta-merta…malah M terpaksa berhenti kerja gara2 si bangsat Z ni…………

Jumlah kerugian keseluruhan gara-gara kasanova bangsat ni adalah Rm10470 + rm300 duit jurugambar + duit yang dipinjam dengan rakan2 M = Rm13000 lebih….

Kepada semua yang membaca notes ini,berwaspadalah dengan siapa sahaja yang kita kenali, kita tak tahu agenda mereka…jadikan notes ini sebagai pegajaran untuk smua agar tiada masalah seperti ni berlaku pada anda semua…Z ni mempunyai banyak nama antaranya Zambri, Muhamad Rushdy, shidi,dd, along, yuya dan Sidek dan sebelum ini menetap di Ipoh (Kini di teluk intan)…Z datang ke Shah Alam setelah berkenalan dengan M dan alasannya ingin rapat ngn M…..

Notes ini ditulis atas pengetahuan M dan gmbr ini disiarkan atas permintaan M..jika ingin melihat gmbarnyer pm aku k…..i wll let you see his true face…so rakan2 diluar sana berhati2lah dengan kasanova ini…semoga perkara yang sama tidak terjadi kepada anda semua…apa pun Alhamdulillah Tuhan telah memberi petunjukNYA sebelum semuanyer terlambat….Alhamdulillah..amin

3 Responses to “>PEMBELIT, PENIPU!”

  1. ZanaNordin April 4, 2011 at 11:27 AM #

    >byknyer kak tie dia tipu duit orang….kasanova ke nie kak..adeh…tak boleh nak masuk link yg kak tie bagi tu ler kak

  2. rose --{@ ibuRafiq @}-- April 5, 2011 at 12:28 AM #

    >rupa takde la lawo benor..tapi mesti mamat ni ayat power punyerrrrish..org skang ni mcm2 ade kan kakk..kene ati2!

  3. TnZ April 11, 2011 at 1:48 AM #

    >ramai yg mcm ni..yang penting kenal dgn lelaki jgn lh main main dgn duit..syg lh cane pon..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: