40 MINGGU NAN AJAIB : Minggu Ke-8

20 Jun

Bayi : Mata, telinga dan telinga tengah yang mengawal keseimbangan sudah mula terbentuk. Saluran darahnya juga sudah mula kelihatan. Jantungnya pula mula berdenyut pada kadar denyutan normal. Memandangkan kaki dan lengannya kian berkembang, bayi sudah “pandai” bergerak dan menendang. Walau bagaimanapun, saiznya yang masih kecil, tidak membenarkan anda merasai pergerakannya.

Ibu : Perubahan bentuk fizikal mula dialami.

Aku : Ye. Berat badan semakin meningkat. So far, tiada lagi alahan. Terasa mahu muntah tetapi tidak muntah-muntah lagi setakat hari ini. Cuma terasa loya sahaja. Pagi tadi terasa perut macam masuk angin. Ada bunyi angin di dalam perut. Rasa malas nak buat kerja-kerja rumah tetapi kenalah buat juga. Lepaslah tadi dok menjemur kain. Ada 3 bakul kain yang belum dilipat. Ah! Itu bukan masalah besar. Memasak? Hari ini tidak memasak. Rasa malas nak berbuat apa-apa. Dok terbaring atas katil saja. Apa yang aku pikir? Entah? Segala rasa macam bercampur menjadi satu. Sensitif pulak lately ni. Salah sikit aje menangis. Salah sikit aje menangis. Hubby cakap sensitifnya! Jangan menangis. Nanti baby dalam perut pun sedih! Makan Nasi Lemak Sambal Kerang yang menjadi kegilaanku satu ketika dulu pun menangis. Rasanya dah tak sedap. Lepas makan terus masuk dalam toilet. Tak basuh kerang tu elok-elok agaknya. Sakit perut aku pagi tadi! Em, kadang-kadang rasa sembelit jugak. Seksanya! Kena banyak minum air masak. Kang, banyak minum air masak, kerap nak kencing pulak. Serba-salah dibuatnya! Beginilah aku setelah hamil. Rasa diri kosong. Tak boleh berbuat apa-apa. Nak melasak sikit pun takut. Nak makan pun takut. Nanti berat lagi naik. Memang serba tak kena. Harap-harap keadaan ini tak lama. Tak suka berada di dalam situasi begini. Rumit lagi menyulitkan. Aku nak happy-happy je. Tak boleh ke?

Di  bawah adalah gambar-gambar dan cherita-cherita yang tiada kaitan langsung dengan tulisan di atas. Terima Kasih!

16062011

Hubby ke KL hari ni. Dia ada tanya T nak makan apa? Nak beli apa? T terus nak order Kenny Rogers Roasters. Dah lama tak pekena. So tadi dah makan dengan puasnya. Alhamdulillah. Tq B!

Mr. Hubby bawa balik ni untuk anak daranya, Nur. Apa isi di dalamnya ye?

Oh! Angry Birds rupa-rupanya!

17062011

Hubby pergi KL lagi hari ni. Dia tanya nak beli makanan apa? T cakap nak Lamb Mandy dari Restoran Al-Rawsha. So dia belikan itu untuk T. Juga dia belikan Nasi Panggang di Al-Amin Food Corner, AFC di Greenwood, Gombak. Alhamdulillah. Sebelah malam, Hubby dijemput oleh kawannya ke Terengganu. Ada projek menyandat sotong katanya. So, T dan anak-anak kena tinggallah di rumah. Actually, ni baru 1st time dia join kawan-kawan pergi ke laut untuk memancing atau menyandat sotong. Cari pengalaman katanya.

18062011

Bersarapan di rumah Kak Long T. T beli makanan di kedai dan bersarapan di rumahnya. Borak-borak gossip-gossip… kan?

19062011

Brunch T. Ikan Keli Masak Lemak Cili Api dan Ayam Masak Merah. Air Sirap Limau. Makan di gerai Kak Long T. Anak-anak dok makan Nasi Lemak.

Cari barang sikit di KS Walk Market. Masa dia nak letak barang dalam plastik, T tolak. T pergi ambik beg troli KFC dalam kereta untuk isi barang-barang ni semua. Nasib masa tu tak ada orang lain yang beratur lagi.

Dinner. Menu mudah dan malas ringkas. Ikan Bilis Goreng Bawang + Cili Api, Telur Mata Ayam Kerbau, Sambal Sardin, Air Fresh Orange dan penambah rasa, Kicap Manis Cap Kipas Udang. Lepas makan kita dok berkipas ye tuan puan! Masa ni Mr. Hubby dah balik dari menyandat sotong. So, inilah sambutan kami untuk Hari Bapa tahun ini. Ringkas sahaja, kan?

Till then, LOVE, LOVE, LOVE YOU!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: