MENYANDAT SOTONG

23 Jun

Assalamualaikum…

18062011

T buat entry ketika Hubby T pergi menyandat sotong bersama kawan-kawannya pada minggu lepas. Nak dijadikan cerita semasa mereka di laut, telah berlaku ribut kuat yang mana Hubby cakap, mujurlah selamat sampai di darat setelah melawan ribut selama satu jam di tengah-tengah laut tu. Perubahan Angin Monsun. Kan 2-3 hari lepas ada tunjuk berita pasal ribut kuat yang melanda Kuala Terengganu. Hubby cakap ribut bermula pada pukul 8 malam dan mereka mengambil keputusan untuk berpatah balik. Syukur, Alhamdulillah. Selamat pulang ke darat. Hubby pulak mabuk laut dan muntah sebanyak 3 kali. Walaupun dah makan ubat tahan muntah yang sudah dibeli di klinik. Dia cakap dah serik nak ke laut lagi untuk menyandat sotong. T dengar ceritanya pun dah merasa takut. Inikan pula Hubby yang mengalaminya. Syukur Alhamdulillah, ahli kumpulan Hubby semuanya selamat.

Ini adalah gambar Hubby dari Jeti Chendering ke tengah laut untuk menyandat sotong.

Kawan Hubby. Ketua aka kepala kumpulan. Orang yang banyak pengalaman. Orang Terengganu ni. Cayalah En. Fakharuddin!

19062011

Hasil tangkapan mereka. Ini pun mujurlah. Syukur Alhamdulillah. Kawan T ada cakap ada team yang sewa bot sampai RM700, cuma bawa hasil menyandat, 4 ekor sotong sahaja. Ini mereka bahagi sesama mereka. Ada 20 orang Hubby cakap.

Hubby selamat sampai di rumah pada pukul 7.00 malam. Inilah hasil yang dia bawak pulang. T tak kisah. Janji Hubby selamat pulang saja. Sotong dan Ikan Kerisi ni anytime je boleh cari. Tak makan pun tak apa. Kalau Hubby tak ada, mana lagi T nak cari ooooooiiiiii!

Sudah siap digoreng. Sotong Celup Tepung dan Ikan Kerisi Goreng. Dicicah bersama sos yang Hubby beli di Terengganu.

20062011

Hubby balik dari KL dan dia belikan ini untuk kami anak-beranak. Apa isi di dalam agaknya ye?

Oh! Croissant Tuna dan Sandwich Chicken Slice rupanya. Yummy! Lama dah tak makan ni!

21062011

Hari ni selepas balik dari buat MGTT di Klinik Kesihatan Simpang Songsang (ujian pengesanan Kencing Manis- kena minum air gula, nasib baik selamat), T ke office Hubby. Tunggu dia untuk lunch di Restoran S.Z. Rahmah di Jalan Maran. Dah lama tak makan kat sini. Daripada malam tadi T berpuasa. 10.00 malam – 10.30 pagi disebabkan nak ambil ujian MGTT tu. So, kami lunch awal. Dalam pukul 12.00 tengahari makan di sini. Favourite kat sini ialah Gulai Tempoyak Ikan Patin (the best in town!), T jugak ambik Ikan Tilapia Bakar + Air Asam, Kari Ikan Tenggiri, Sambal Udang, Ayam Goreng, Sambal Buah Kuinin, Sambal Tempoyak Cili Api, Ulaman dan jugak Teh ‘O’ Ais. Syukur Alhamdulillah. Kenyang makan tadi!

Tapaukan jugak untuk 2 orang staff Hubby kat office dan jugak untuk anak-anak T.

From Bandung with love. Dapat kain telekung ni tadi masa di office Hubby. Kawan T, Zu yang kirimkan melalui salah seorang staff di office. Tq so much Zu! Susahkan Zu aje. Setiap kali Zu bercuti ke mana-mana, memang tak lupa souvenir untuk Kak T. Tq my dear! Cantik telekung ni! Kak T suka!

22062011

Big Apple Donut. Hubby beli masa dia pergi ke Kuantan tadi. Topping kacang dan chocolate. Yummy!!

Obimin. Vitamin untuk ibu-ibu mengandung jugak menyusukan bayi. Hubby belikan di Kuantan tadi. Tq my Darling!

23062011

Hari ni tetiba ke kedai makan Arwah Pak Usop. T tapaukan lauk-pauk ni, Gulai Ikan Patin Tempoyak, Ikan Tilapia Tempoyak Bakar, Masak Lemak Cili Api Ikan Tilapia, Ikan Keli Berlada, Sambal Ikan Bilis + Tempe, Air Asam, Sambal Tempoyak, Ulaman dan Nasi pun T tapaukan jugak. Dan terus ambil anak-anak di sekolah. Call Hubby suruh balik makan di rumah. Gulai Ikan Patin tu tinggal yang last dah dalam periuk besar kat kedai tadi. Alhamdulillah, lucky me! Tu pun baru pukul 12.38 tengahari. Kalau nak jugak makan Gulai Ikan Patin, kena tunggu dia masak dalam sejam lagi. Ha ko! Mujurlah sempat dengan T tadi. Kalau nak menunggu tu tidaklah sebab nak ambik anak-anak di sekolah lagi. :-O

 

Jumpa lagi. LOVE, LOVE, LOVE YOU!

Advertisements

2 Responses to “MENYANDAT SOTONG”

  1. attyfir June 27, 2011 at 2:47 PM #

    salam t..syukur hubby t selamat pulang..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: