Archive | HAMIL RSS feed for this section

HOUSE OF STEAMBOAT & BBQ

5 Jul

Assalamualaikum…

Hari baru. Cerita baru. Cerita best ke? Tak adalah best mana pun. Adalah sikit modal nak bercerita ni. 😀

Pagi ni bersarapan bersama Mr. Hubby dan Nur. T makan Roti Canai Sardin dan Teh Tarik di Taliban. Kedai makan berdekatan rumah.

Nur dah okey sikit hari ini. Alhamdulillah.

Tadi kawan T datang rumah. Dia pulangkan buku ni. Dia tak tahu T mengandung coz dah lama tak bukak FB. T pun tak pulak bagitahu dia tentang kehamilan T ini. Patutlah T cari manalah buku-buku ni pergi selama ni. T pinjamkan kepadanya 5 tahun lepas. Dan hari ni nasib baik dia pulangkan. Bolehlah T baca balik. Macam tahu-tahu saja T perlukan buku-buku ini. Hehe… Nama anak-anak T, T cari melalui buku ini. Nama Muhammad Adib Aqil bermaksud Muhammad : Nama Nabi Junjungan kita, Yang Terpuji, Adib : Pujangga; beradab, Aqil : Bijaksana; pandai; terpelajar. Nur Nisriina Huwaidah pula membawa maksud Nur :  Cahaya, Nisriina : Bunga Mawar Putih Huwaidah : Tenang; kasih-sayang. Hem… Apa nama nak diberikan kepada anak T yang sedang T kandung ni ye? Nanti kita cari ye? 😀 Korang nak suggest pun buleh. Tak de hal. Bagi maksudnya sekali. Terima Kasih!

Hi Auntie, Uncle. Kami dah get ready nak keluar for dinner ni! Nur dah okey sikit hari ni. Alhamdulillah Syukur Ya Allah! Susah hati tengok anak dok sakit. Kesian.

Hari ini try makan di tempat baru. Restoran Makan-Makan. House of Steamboat & BBQ. Kedai kawan Mr. Hubby. Terletak di Kg. Chatin, Mentakab.

Banyak pilihan makanan untuk direbus. Jangan tamak. Ambik sikit-sikit dulu. Nak makan lagi, baru ditambah ye? Kalau tidak dia charge harga makanan lebihan kita. Tak baik membazir you!

Mr. Hubby tengah curahkan sup ke dalam periuk rebusan. “Steady bang, cover perut tu!” Haha…

Tengah bakar Ayam dan Daging Black Pepper. Rasanya amat sedap sekali. Tak payah dicicah bersama sos. Makan gitu pun dah terasa manisnya. Tengah rebuskan Mee Hoon, Fish Ball dan Sayur.

Sedap! Sedap! Sedap! Auntie Uncle datanglah makan di sini jugak nanti ye? Makanan ini semua dicaj RM42. Kenyang Alhamdulillah. Sedang molek saja kenyangnya. Taklah perut ketat sampai tak boleh bangun.

Sudah kenyang. Suka hati. Mari kita balik ke rumah.

40 MINGGU NAN AJAIB : Minggu Ke-10

4 Jul

Bayi : Telinga luaran mula jelas kelihatan. Tubuhnya kini mula memanjang iaitu ibu jari dan jari-jari yang lain jelas terlihat tetapi bentuknya belum sempurna seperti jari normal manusia.

Ibu : Jumlah darah yang mengalir di dalam tubuh kian meningkat. Ini akan membuatkan anda berasa lebih panas daripada biasa. Saiz rahim anda kini sebesar buah oren.

Sedar tak sedar, dah masuk 10 minggu si kecil ni berada di dalam perut. 2 minggu lagi akan berusia 3 bulan. Masih lagi berlanjutan sindrom makan dan muntah. Sudah tidak tahan lagi. Rasa malas masih ada. Baru malam tadi dok melipat kain sebanyak 3 bakul. Esok bakal menjelma bersama tugasan rumah yang tidak pernah sudah-sudah. Get use to it babe!

SUMBER: Majalah Pa & Ma, Februari 2005

28062011

Kawan Hubby yang berikan Pulut Panggang ni pada kami. Hari tu T tak sempat nak makan semasa majlis bertunang anak dia. Buah susah-susah aje. Terima kasihlah banyak-banyak Abang Mamat! Pulut Panggang ni berintikan Serunding Ikan. Yummy! Sedap.

29062011

Dinner di Restoran Rizki Tom Yam. Kami order Ikan Siakap Black Pepper, Tom Yam Campur, Sayur Campur dan Telur Dadar. Alhamdulillah.

01072011

T buat lempeng ni. Cicah gula. Cicah dengan jem tu pun sodap jugak. Minum dengan Air Horlicks 3 in 1.

02072011

Hubby beli juadah lunch ni di Restoran SZ Rahmah di Jalan Maran. Sangat-sangat teringin nak makan Gulai Tempoyak Ikan Patin. Padahal baru je makan dalam minggu lepas gitu. Teruk ah mengidam! Asyik nak makan saja ni! Lagi Hubby beli Ikan Kembung Bakar + Kicap, Ayam Goreng, Kari Ikan Tenggiri, Sambal Udang Petai, Sambal Tempoyak dan Ulam-ulaman. Alhamdulillah. Kenyang dok makan. Hari ni dok santai di rumah saja. Belah petang tengok drama Korea, Marry Me Mary. Best!

03072011

Awal pagi ni, Hubby hantar Nur ke sekolah. Nur & The Gang mendapat jemputan membuat persembahan di Sek. Men. Keb. Kuala Krau. Sekolah T dulu tu tau! Tapi kami tak pergi sebab cikgu Nur cakap itu adalah majlis tertutup. Program ini adalah di bawah Yayasan Pahang. T dah cakap pada cikgunya Nur tengah sakit mata dan demam. Tapi Nur dikehendaki hadir juga untuk program ni.

Setelah bertahun-tahun tidak menjejakkan kaki di Pekan Sehari Temerloh, hari ini T membuat keputusan untuk ke sana. Apa-apa pun kita bersarapan dulu di satu kedai Makcik Kelate ni. So, T order Nasi Kerabu + Daging Bakar + Ayam Bakar + Solok Lada + Teh ‘O’. Alhamdulillah.

Kita beli daging ye puan-puan hari ini?

Orang yang sangat ramai

Murtabak Pak Lan. Jiran dekat rumah ni.

Singgah beli Ikan kecik tu dengan Pak Cik ni. Ikan Lais namanya. Rasanyalah. Pak Cik tu pun iyakan tadi masa T tanya dia. 🙂

Putu Kacang. My favourite ni!!

Segar dari Pekan Sehari Temerloh. Untuk lunch T masak Kari Daging + Kentang, Ikan Tilapia Goreng, Ikan Lais Goreng, Sambal Belacan dan Daun Salad. Alhamdulillah.

Pinggan T. Tipu ni. Pas tu dok menambah nasi dan lauk lagi. Ngeeeee…

Nur balik dari Sek. Men. Keb. Kuala Krau. Dia cakap Yayasan Pahang berikan T-Shirt dan jugak Jam Tangan itu sebagai hadiah. Terima Kasih Daun Keladi! Malangnya Nur bertambah tidak sihat. Hari ini 04072011 Nur pergi berjumpa doktor lagi. Demam dan sakit mata belum kebah, bertambah dengan batuk-batuk. Doktor kata dia ada tonsil. Susah nak telan air liur mahupun makanan. Sambung MC lagi untuk 3 hari lagi. Dia tak pergi sekolah sejak Khamis lepas. Ala, kesian Nur. Dah lama ketinggalan pelajaran dek latihan Action Song. Ini sakit pulak. Cepat sihat my dear!

Untuk dinner, lauk-lauk lain masih ada. T cuma gorengkan lagi Ikan Tilapia Goreng. Makan sambil tengok Bola. Malaysia melawan Taiwan. Tahniah Malaysia dapat pergi ke peringkat seterusnya! Bangganya kami rakyat Malaysia!

Ini sahaja isi cerita kali ini. Till then, LOVE, LOVE, LOVE YOU!

40 MINGGU NAN AJAIB : Minggu Ke-9

30 Jun

Minggu Ke-9

Bayi : Bentuk muka bayi mula berkembang, malah mulut dan hidungnya jelas kelihatan. Begitu juga dengan kaki dan tangannya.

Ibu : Berat badan mula bertambah. Anda digalakkan untuk merekodkan setiap pertambahan berat badan yang dialami. Ketika ini, gusi anda menjadi lebih lembut dan nipis disebabkan oleh perubahan hormon.

Ye. Perubahan hormon. Sudah mula sindrom mabuk. Makan dan muntah kemudiannya. Tidur melepek sahaja. Tidak produktif langsung! Rasa malas menyelubungi. Rumah berselerak sudah tidak dipeduli. Kain berbakul-bakul setia menanti. Tapi tuan punya badan dah mula rasa malas nak berbuat apa-apa. Ah! Bilalah keadaan ini mahu berakhir. Tak suka berada di dalam situasi begini. Menyesakkan sekali! Rimas jadinya! Help! Tolong!

23062011

Minum petang. Buat Puding Roti.

Sambil makan sambil tonton El Oso Berni. Si Bear Putih tu. Cerita dia pendek-pendek. Kelakar tengok!

24062011

Hari Pelaporan. Ambil Kad Laporan anak-anak di sekolah. Kedudukan Nur di dalam kelas, 9/37. Dapat 8A, 2B. Kedudukan Adib pula 31/37. Dapat 3A, 5B dan 2C. Adib! Adib! Banyak main budak ni! Next year nak UPSR dah! Adoilah!!

Balik dari sekolah, T ke kedai dan beli lauk untuk dimasak. Menu for lunch Sup Ayam, Sambal Kicap, Ikan Gelama Jeruk, Buah Pisang dan Air Lemonade. Alhamdulillah.

Masa nak beli lauk di atas, T ke kedai kawan T. Ingat nak beli Mee Goreng. Dia kata dah habis dan sebelah petangnya dia hantarkan Mee yang baru digorengnya. Ya Allah! Susah-susahlah saja. Lain kali tak mahu susahkan orang dah. Teringin pun biarlah. Sebab takut menyusahkan orang dengan permintaan kita. Tq so much Kak Wa! Sedap makan Mee Goreng Basah panas-panas ni! Dia takut baby dalam perut mengidam. So dia gorengkan special for me! 😀

25062011

Kami ke majlis pertunangan anak kawan Suami T di Kg. Paya Keladan. Menu utama Nasi Dagang. Orang kampung sini kebanyakkannya orang Kelantan. Tukang Masak makanan pun Orang Kelantan dan tentunya rasanya amat sedap sekali! Terima kasih tuan rumah, Abang Mamat dan Kak Ma!

Tahniah Kak Long! Kami pulak datang dengan sedondon Kuning! Kebetulan saja. 😀

Lepas balik dari makan di tempat kenduri, kami ke The Store untuk membeli barang dapur. Nur pulak di sekolah berlatih untuk Action Song untuk Peringkat Kebangsaan. Dari The Store, ambik anak dara T tu pulak di sekolahnya. Untuk dinner, Hubby nak makan Ikan Kembung Singgang + Budu. Jugak ada Kari Ayam pemberian Kak Ma di tempat kenduri tadi, Tembikai, Timun Batang dan Buah Apple. Alhamdulillah. Rezeki hari ini.

Till then, LOVE, LOVE, LOVE YOU!

MENYANDAT SOTONG

23 Jun

Assalamualaikum…

18062011

T buat entry ketika Hubby T pergi menyandat sotong bersama kawan-kawannya pada minggu lepas. Nak dijadikan cerita semasa mereka di laut, telah berlaku ribut kuat yang mana Hubby cakap, mujurlah selamat sampai di darat setelah melawan ribut selama satu jam di tengah-tengah laut tu. Perubahan Angin Monsun. Kan 2-3 hari lepas ada tunjuk berita pasal ribut kuat yang melanda Kuala Terengganu. Hubby cakap ribut bermula pada pukul 8 malam dan mereka mengambil keputusan untuk berpatah balik. Syukur, Alhamdulillah. Selamat pulang ke darat. Hubby pulak mabuk laut dan muntah sebanyak 3 kali. Walaupun dah makan ubat tahan muntah yang sudah dibeli di klinik. Dia cakap dah serik nak ke laut lagi untuk menyandat sotong. T dengar ceritanya pun dah merasa takut. Inikan pula Hubby yang mengalaminya. Syukur Alhamdulillah, ahli kumpulan Hubby semuanya selamat.

Ini adalah gambar Hubby dari Jeti Chendering ke tengah laut untuk menyandat sotong.

Kawan Hubby. Ketua aka kepala kumpulan. Orang yang banyak pengalaman. Orang Terengganu ni. Cayalah En. Fakharuddin!

19062011

Hasil tangkapan mereka. Ini pun mujurlah. Syukur Alhamdulillah. Kawan T ada cakap ada team yang sewa bot sampai RM700, cuma bawa hasil menyandat, 4 ekor sotong sahaja. Ini mereka bahagi sesama mereka. Ada 20 orang Hubby cakap.

Hubby selamat sampai di rumah pada pukul 7.00 malam. Inilah hasil yang dia bawak pulang. T tak kisah. Janji Hubby selamat pulang saja. Sotong dan Ikan Kerisi ni anytime je boleh cari. Tak makan pun tak apa. Kalau Hubby tak ada, mana lagi T nak cari ooooooiiiiii!

Sudah siap digoreng. Sotong Celup Tepung dan Ikan Kerisi Goreng. Dicicah bersama sos yang Hubby beli di Terengganu.

20062011

Hubby balik dari KL dan dia belikan ini untuk kami anak-beranak. Apa isi di dalam agaknya ye?

Oh! Croissant Tuna dan Sandwich Chicken Slice rupanya. Yummy! Lama dah tak makan ni!

21062011

Hari ni selepas balik dari buat MGTT di Klinik Kesihatan Simpang Songsang (ujian pengesanan Kencing Manis- kena minum air gula, nasib baik selamat), T ke office Hubby. Tunggu dia untuk lunch di Restoran S.Z. Rahmah di Jalan Maran. Dah lama tak makan kat sini. Daripada malam tadi T berpuasa. 10.00 malam – 10.30 pagi disebabkan nak ambil ujian MGTT tu. So, kami lunch awal. Dalam pukul 12.00 tengahari makan di sini. Favourite kat sini ialah Gulai Tempoyak Ikan Patin (the best in town!), T jugak ambik Ikan Tilapia Bakar + Air Asam, Kari Ikan Tenggiri, Sambal Udang, Ayam Goreng, Sambal Buah Kuinin, Sambal Tempoyak Cili Api, Ulaman dan jugak Teh ‘O’ Ais. Syukur Alhamdulillah. Kenyang makan tadi!

Tapaukan jugak untuk 2 orang staff Hubby kat office dan jugak untuk anak-anak T.

From Bandung with love. Dapat kain telekung ni tadi masa di office Hubby. Kawan T, Zu yang kirimkan melalui salah seorang staff di office. Tq so much Zu! Susahkan Zu aje. Setiap kali Zu bercuti ke mana-mana, memang tak lupa souvenir untuk Kak T. Tq my dear! Cantik telekung ni! Kak T suka!

22062011

Big Apple Donut. Hubby beli masa dia pergi ke Kuantan tadi. Topping kacang dan chocolate. Yummy!!

Obimin. Vitamin untuk ibu-ibu mengandung jugak menyusukan bayi. Hubby belikan di Kuantan tadi. Tq my Darling!

23062011

Hari ni tetiba ke kedai makan Arwah Pak Usop. T tapaukan lauk-pauk ni, Gulai Ikan Patin Tempoyak, Ikan Tilapia Tempoyak Bakar, Masak Lemak Cili Api Ikan Tilapia, Ikan Keli Berlada, Sambal Ikan Bilis + Tempe, Air Asam, Sambal Tempoyak, Ulaman dan Nasi pun T tapaukan jugak. Dan terus ambil anak-anak di sekolah. Call Hubby suruh balik makan di rumah. Gulai Ikan Patin tu tinggal yang last dah dalam periuk besar kat kedai tadi. Alhamdulillah, lucky me! Tu pun baru pukul 12.38 tengahari. Kalau nak jugak makan Gulai Ikan Patin, kena tunggu dia masak dalam sejam lagi. Ha ko! Mujurlah sempat dengan T tadi. Kalau nak menunggu tu tidaklah sebab nak ambik anak-anak di sekolah lagi. :-O

 

Jumpa lagi. LOVE, LOVE, LOVE YOU!

40 MINGGU NAN AJAIB : Minggu Ke-8

20 Jun

Bayi : Mata, telinga dan telinga tengah yang mengawal keseimbangan sudah mula terbentuk. Saluran darahnya juga sudah mula kelihatan. Jantungnya pula mula berdenyut pada kadar denyutan normal. Memandangkan kaki dan lengannya kian berkembang, bayi sudah “pandai” bergerak dan menendang. Walau bagaimanapun, saiznya yang masih kecil, tidak membenarkan anda merasai pergerakannya.

Ibu : Perubahan bentuk fizikal mula dialami.

Aku : Ye. Berat badan semakin meningkat. So far, tiada lagi alahan. Terasa mahu muntah tetapi tidak muntah-muntah lagi setakat hari ini. Cuma terasa loya sahaja. Pagi tadi terasa perut macam masuk angin. Ada bunyi angin di dalam perut. Rasa malas nak buat kerja-kerja rumah tetapi kenalah buat juga. Lepaslah tadi dok menjemur kain. Ada 3 bakul kain yang belum dilipat. Ah! Itu bukan masalah besar. Memasak? Hari ini tidak memasak. Rasa malas nak berbuat apa-apa. Dok terbaring atas katil saja. Apa yang aku pikir? Entah? Segala rasa macam bercampur menjadi satu. Sensitif pulak lately ni. Salah sikit aje menangis. Salah sikit aje menangis. Hubby cakap sensitifnya! Jangan menangis. Nanti baby dalam perut pun sedih! Makan Nasi Lemak Sambal Kerang yang menjadi kegilaanku satu ketika dulu pun menangis. Rasanya dah tak sedap. Lepas makan terus masuk dalam toilet. Tak basuh kerang tu elok-elok agaknya. Sakit perut aku pagi tadi! Em, kadang-kadang rasa sembelit jugak. Seksanya! Kena banyak minum air masak. Kang, banyak minum air masak, kerap nak kencing pulak. Serba-salah dibuatnya! Beginilah aku setelah hamil. Rasa diri kosong. Tak boleh berbuat apa-apa. Nak melasak sikit pun takut. Nak makan pun takut. Nanti berat lagi naik. Memang serba tak kena. Harap-harap keadaan ini tak lama. Tak suka berada di dalam situasi begini. Rumit lagi menyulitkan. Aku nak happy-happy je. Tak boleh ke?

Di  bawah adalah gambar-gambar dan cherita-cherita yang tiada kaitan langsung dengan tulisan di atas. Terima Kasih!

16062011

Hubby ke KL hari ni. Dia ada tanya T nak makan apa? Nak beli apa? T terus nak order Kenny Rogers Roasters. Dah lama tak pekena. So tadi dah makan dengan puasnya. Alhamdulillah. Tq B!

Mr. Hubby bawa balik ni untuk anak daranya, Nur. Apa isi di dalamnya ye?

Oh! Angry Birds rupa-rupanya!

17062011

Hubby pergi KL lagi hari ni. Dia tanya nak beli makanan apa? T cakap nak Lamb Mandy dari Restoran Al-Rawsha. So dia belikan itu untuk T. Juga dia belikan Nasi Panggang di Al-Amin Food Corner, AFC di Greenwood, Gombak. Alhamdulillah. Sebelah malam, Hubby dijemput oleh kawannya ke Terengganu. Ada projek menyandat sotong katanya. So, T dan anak-anak kena tinggallah di rumah. Actually, ni baru 1st time dia join kawan-kawan pergi ke laut untuk memancing atau menyandat sotong. Cari pengalaman katanya.

18062011

Bersarapan di rumah Kak Long T. T beli makanan di kedai dan bersarapan di rumahnya. Borak-borak gossip-gossip… kan?

19062011

Brunch T. Ikan Keli Masak Lemak Cili Api dan Ayam Masak Merah. Air Sirap Limau. Makan di gerai Kak Long T. Anak-anak dok makan Nasi Lemak.

Cari barang sikit di KS Walk Market. Masa dia nak letak barang dalam plastik, T tolak. T pergi ambik beg troli KFC dalam kereta untuk isi barang-barang ni semua. Nasib masa tu tak ada orang lain yang beratur lagi.

Dinner. Menu mudah dan malas ringkas. Ikan Bilis Goreng Bawang + Cili Api, Telur Mata Ayam Kerbau, Sambal Sardin, Air Fresh Orange dan penambah rasa, Kicap Manis Cap Kipas Udang. Lepas makan kita dok berkipas ye tuan puan! Masa ni Mr. Hubby dah balik dari menyandat sotong. So, inilah sambutan kami untuk Hari Bapa tahun ini. Ringkas sahaja, kan?

Till then, LOVE, LOVE, LOVE YOU!

RUTIN PEMERIKSAAN ANTENATAL

16 Jun

Tidak kira  sama ada anda menjalani pemeriksaan antenatal di klinik kesihatan desa ataupun pusat perubatan swasta, fokusnya tetap sama iaitu hendak memastikan kesihatan ibu hamil terpelihara. Selain itu, dapat mengesan sebarang risiko yang mungkin ada dari awal kehamilan lagi.

Menurut Prof. Dr. Jamiyah, ibu-ibu tidak perlu gusar untuk menjalani pemeriksaan di klinik kesihatan kerana di situ terdapat pegawai-pegawai perubatan yang dilantik. Sekiranya perlu pesakit boleh merujuk kepada mana-mana hospital-hospital besar berhampiran. Malahan sekarang ada juga sesetengah klinik kesihatan dilengkapkan dengan peralatan ultrasound untuk tujuan kehamilan.

KETINGGIAN

Kali pertama datang lawatan, ketinggian ibu hamil akan diambil. Ketinggian diukur kerana ia akan menjadi panduan dan gambaran awal kepada saiz pelvik. Pelvik yang kecil kadang kala bermakna kelahiran yang sukar semasa proses kelahiran, maka pembedahan caesarean mungkin akan dilakukan. Jika ketinggian melebihi 152 sm (5 kaki), anda tidak mungkin menghadapi sebarang masalah kecuali jika bayi yang dikandung mempunyai saiz besar yang luar biasa.

BERAT BADAN

Setiap kali datang ke klinik, berat badan akan diambil. Doktor akan memantau perubahan berat ibu untuk mengetahui keadaan bayi yang dikandung.

Penurunan berat badan semasa tiga bulan pertama kehamilan adalah perkara biasa kerana disebabkan oleh alahan teruk. Kekurangan berat badan merupakan tanda bayi dalam kandungan tidak mendapat zat makanan atau nutrien yang cukup. Sebaliknya jika peningkatan berat badan berlaku secara mendadak, ia merupakan tanda-tanda awal akan mengalami tekanan darah tinggi.

URIN

Pemeriksaan air kencing yang diperoleh adalah untuk mengesan pelbagai penyakit yang memerlukan rawatan rapi seperti gula, protien (merupakan tanda pra-eklampsia), nanah, darah dan sebagainya. Keputusan dari ujian tersebut dapat mengetahui kandungan gula berlebihan yang jika ditemui berulang kali, menunjukkan ada menghidap penyakit kencing manis.

Kewujudan gula dalam air kencing merupakan tandap pertama masalah penyakit diabetes. Kesan protien yang terdapat dalam air kencing juga dapat menentukan kedudukan buah pinggang anda sama ada tidak berfungsi dengan baik dan sebagainya. Selain itu, kesan protien yang banyak boleh menyebabkan anda menghidap penyakit darah tinggi.

PEMERIKSAAN ABDOMEN

Setiap kali membuat rawatan, pemeriksaan ini dilakukan untuk memastikan kedudukan bahagian bahagian atas rahim (fundus). Ia dilakukan untuk memberi gambaran tentang kadar pertumbuhan bayi. Pada akhir tempoh kehamilan, pemeriksaan akan dijalankan untuk memastikan bayi akan berpusing dalam arah yang betul iaitu dengan didahului oleh kepala supaya ia turun ke dalam ruang pelvik.

TEKANAN DARAH

Setiap kali membuat lawatan pemeriksaan antenatal, tekanan darah akan sentiasa diambil oleh doktor. Tekanan darah sewaktu hamil rendah dan diukur dengan kerap untuk mengesan sebarang kenaikan darah secara mendadak supaya ia dapat dikawal yang mana boleh menyebabkan masalah pra-eklampsia (tekanan darah tinggi) kepada anda. Jika masalah ini terjadi ia akan memberi kesan buruk kepada anda dan kandungan.

Tekanan darah yang normal sewaktu hamil ialah 120/70 dan akan diberi perhatian jika tekanan tersebut melebihi 140/90. Selain itu tekanan perasaan yang disebabkan oleh kerja harian, masalah peribadi dan sebagainya juga salah satu faktor menyebabkan bacaan tekanan darah meningkat tinggi daripada biasa.

UJIAN DARAH

Sedikit darah akan diambil dari lengan adan pada kali pertama lawatan untuk melihat kumpulan darah anda dan darah rhesus anda. Darah anda akan diuji untuk mengetahui sama ada anda mengalami kekurangan darah atau sebaliknya. Ujian ini juga untuk mengetahui penyakit seks berjangkit seperti HIV, hepatitis B, siflis dan sebagainya. Jika anda didapati mengidap penyakit tersebut, anda mesti dirawat sebelum minggu ke -2o supaya tidak membahayakan bayi.

Selain itu, ujian darah juga dapat mengenal pasti kekebalan terhadap rubela. Rubela atau German measles boleh mengakibatkan bayi cacat sekiranya ada mengidap jangkitan ini semasa kehamilan. Oleh itu, ujian darah ke atas anda dapat memastikan anda mempunyai pelalian terhadap penyakit tersebut.

SUMBER : MAJALAH PA & MA SEPTEMBER, 2008

15062011

Kinik Kesihatan Simpang Songsang. Tempat T melakukan pemeriksaan antenatal sepanjang kehamilan ini. Juga melalui proses-proses seperti yang dicatatkan di atas. Dengan bantuan nurse yang baik hati. Semuanya baik-baik saja melayan T tadi. Terima Kasih Nurse! 😀

 

Bertuahnya rasa buat pemeriksaan antenatal di Klinik Kesihatan yang baru dibuka sekitar Februari lepas. Tempat baru yang selesa. Cuma tak ada cafe. Kalau tidak boleh lepak-lepak makan minum, kan? :-p tak de kerja lain, pikir makan saja ye?

Oleh sebab T tahu masa menunggu adalah lama, maka T mencuri-curi masa membaca buku di Klinik Kesihatan ini. Saya yang bertuah membaca buku dari tulisan Dr. Tuah! Dan ye, 2 jam T habiskan di sini untuk rutin pemeriksaan antenatal T yang pertama kali untuk kehamilan kali ke 3 ini.

Sebab sebelah pagi dah makan Nasi Lemak Sambal Kerang, Mee Hoon Sup + Cili Potong dan Fresh Orange ini merupakan lunch dan dinner T. Makan bersama staff  Hubby di Restoran Thalay. Alhamdulillah. Boleh lagi makan tanpa memuntahkannya kembali.

Ini adalah kad-kad mengandung T. Ada 3. Kad yang pertama tu adalah semasa T mengandungkan Adib. Kad yang ke dua adalah semasa T mengandungkan Nur dan yang satu lagi bersama vitamin-vitamin itu adalah kepunyaan baby di dalam perut T ni. T juga diberikan bekalan garam khas untuk ibu mengandung. T kena bawak semua kad ni setiap kali pergi ke mana-mana juga ketika ada temujanji di Klinik Kesihatan.

Jumpa di next entry.

LOVE, LOVE, LOVE YOU!

PEMERIKSAAN ANTENATAL

16 Jun

PEMERIKSAAN ANTENATAL PENTING SEWAKTU HAMIL

Sebaik disahkan hamil, bakal ibu perlu menjalani pemeriksaan antenatal rutin untuk memastikan kandungan berada dalam keadaan selamat. Ramai yang tidak tahu mengapa pemeriksaan antenatal penting untuk mereka. Malah ada yang sengaja melengah-lengahkannya hingga ke minggu-minggu terakhir. Sepatutnya bakal ibu perlu mengetahui secara terperinci segala aspek pemeriksaan antenatal yang mesti dijalani untuk mengurangkan risiko sewaktu hamil dan bersalin.

Menurut Prof. Dr. Jamiyah Hassan, Timbalan Pengarah (Profesional) & Konsultan O & G, Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), pemeriksaan antenatal bermaksud pemeriksaan kandungan sebelum proses kelahiran. Sebaiknya pemeriksaan ini dilakukan seawal yang boleh atau sekurang-kurangnya satu pemeriksaan sebelum tiga bulan pertama kehamilan.

“Sekiranya seorang wanita tidak datang haid melebihi dua minggu dan sekiranya kitaran haidnya sebelum itu teratur, mereka haruslah memeriksa sama ada mereka mengandung,” terang beliau. Setiap wanita mempunyai kitaran haid yang berbeza-beza. Kitaran haid yang normal adalah di antara 21 ke 35 hari. Apabila seorang wanita tidak datang haid melebihi dua minggu dan dia tidak menggunakan kaedah perancang keluarga yang baik, mereka perlu membuat pemeriksaan sama ada mengandung ataupun tidak.

Prof Dr Jamiyah berkata, pemeriksaan tersebut boleh dilakukan sendiri di rumah dengan menggunakan kit pemeriksaan air kencing yang dijual di farmasi. Ia mudah, selamat dan mempunyai effisiensi yang tinggi. Dia turut memberikan pilihan sama ada wanita boleh pergi berjumpa doktor untuk pemeriksaan air kencing. Kaedah ultrasound juga boleh digunakan untuk melihat janin tetapi jika terlalu awal ia mungkin tidak kelihatan. Janin boleh dikenal pasti selepas lima minggu kehamilan.

Sewaktu pemeriksaan awal, sejarah pesakit akan dikenal pasti dan pemeriksaan fizikal yang lengkap akan dijalankan. Ujian air kencing untuk protien dan glukos akan dilakukan. Ujian darah untuk hemoglobin, hepatitis, VDRL dan HIV juga dijalankan. Sebelum pemeriksaan HIV, pesakit akan diberi kaunseling dan keizinan mengambil darah akan diminta.

Perlunya Ujian Ultrasound

Jika melakukan pemeriksaan di pusat perubatan swasta, kebanyakan pakar O & G akan melakukan pemeriksaan melalui ujian ultrasound/scan (imbasan).

“Ujian scan adalah untuk melihat sama ada keadaan struktur anggota bayi normal atau sebaliknya, melihat beberapa jumlah kehamilan, tumbesaran bayi, keadaan uri, air ketuban dan masalah ketumbuhan pada rahim atau kilang ovari sekiranya ada.

Ujian ultrasound juga dilakukan untuk melihat sekiranya ada tanda-tanda menunjukkan kemungkinan bayi yang dikandung mempunyai masalah genetik atau kromosom tidak normal. Jika tanda-tanda itu ada, ujian seterusnya seperti amniosentsis, chorionic villus sampling ataupun mengambil sedikit darah bayi untuk ujian boleh dilakukan.

Bahkan ujian ultrasound turut boleh mengeratkan perasaan ibu terhadap bayi yang dikandung (bonding) apabila ibu melihat pergerakan manusia kecil yang lengkap di dalam rahimnya. Kita juga boleh memantau tumbesaran bayi lebih-lebih lagi kandungan bermasalah seperti ibu yang mempunyai kencing manis, darah tinggi, kandungan kembar dan sebagainya.”

Beliau menyangkal tanggapan sesetengah bakal ibu bapa beranggapan ujian ultrasound yang dilakukan dengan kerap setiap kali pemeriksaan antenatal boleh membahayakan janin mereka. Ini kerana katanya tidak ada kajian yang mengatakan ujian ini mendatangkan kemudaratan pada bayi.

Justeru bakal ibu bapa perlu berbincang dengan doktor serta memahami kenapa mereka perlu melakukan ujian ultrasound dan mengetahui kebaikan dan keburukannya.

“Apa pun keputusan yang mereka buat, kita harus hormati kerana semua keputusan terletak di tangan pesakit. Yang penting doktor telah menerangkan apa akibat daripada keputusan yang mereka buat itu,” terang beliau.

Hamil dan Bermasalah

Tidak semua wanita memiliki kesihatan yang normal sepanjang kehamilannya. Ada ibu yang didiagnosis mengidap penyakit darah tinggi, diabetes dan sebagainya ketika mengandung, maka mereka perlu menjalani ujian khas untuk mengawal penyakit yang dihidapi.

“Untuk ujian diabetes, mereka akan disarankan menjalani ujian glucose tolerance di mana pesakit diminta berpuasa pada malam sebelum ujian dijalankan. Keesokan paginya, satu ujian darah untuk glukos akan diambil. Ibu akan diberi minuman air glukos (82.5 gm di dalam 200ml air suam). Air glukos perlu dihabiskan dalam masa 10 hingga 15 minit dan ibu perlu duduk berehat tanpa sebarang aktiviti yang menggunakan tenaga. Selepas dua jam, satu lagi ujian darah akan dijalankan,” terangnya.

Penyakit diabetes sewaktu mengandung terbahagi kepada dua. Seorang ibu disahkan mengidap kencing manis sebelum mengandung dan yang seorang lagi sewaktu mengandung. Diabetes boleh disebabkan oleh pemakanan yang berlebihan terutama pengambilan karbohidrat dan lemak yang tinggi.

Apabila seseorang wanita mengandung, banyak hormon-hormon yang dikeluarkan oleh uri untuk menampung kandungan dan hormon-hormon seperti HCG, estrogen mengakibatkan kadar gula di dalam darah boleh meningkat. Jika kemampuan seseorang ibu untuk mengawal kadar gula ini tidak optimum iaitu pengeluaran hormon insulin dari pankreas tidak mencukupi, ia boleh mengakibatkan kencing manis sewaktu mengandung.

Jika kencing manis tidak terkawal ia memberi kesan kepada ibu iaitu boleh mendatangkan risiko jangkitan kuman terutamanya kulat atau pengeluaran lendir dari faraj yang dijangkiti kulat seperti candidiasis ataupun bakteria, jangkitan kuman air kencing, masalah kesihatan yang lain seperti darah tinggi.

Sekiranya kencing manis berlaku sebelum mengandung dan tidak dikawal lebih-lebih lagi pada peringkat awal kandungan ia boleh mengakibatkan kecacatan pada bayi yang dikandung seperti kecacatan otak, tulang belakang dan jantung.

Kesan pada bayi pula ia boleh mengakibatkan berat bayi yang berlebihan serta masalah sewaktu kelahiran, bayi meninggal di dalam kandungan tanpa disedari, air ketuban yang banyak dan seterusnya boleh bersalin awal, bayi kurang matang dan sebagainya.

Jika kencing manis dihidapi sewaktu mengandung dan apabila diperiksa enam minggu selepas bersalin tiada tanda-tanda kencing manis, ibu masih mempunyai risiko untuk mendapat kencing manis di masa akan datang.

Sementara itu untuk penyakit darah tinggi, doktor akan memeriksa tekanan darah tinggi pada setiap pemeriksaan. Tanda-tanda awal penyakit darah tinggi ialah bengkak pada pergelangan kaki atau di kawasan lain seperti muka dan jari-jari ataupun sakit kepala yang tidak normal.

Hamil Lewat Usia

Ibu yang hamil di lewat usia sering terdedah kepada banyak risiko. Menurut Prof. Dr. Jamiyah, kemungkinan ibu mendapat anak yang mempunyai masalah kromosom tidak normal adalah lebih tinggi.

Semasa menjalani pemeriksaan antenatal mereka boleh menjalani ujian amniosentesis tetapi keputusan tersebut bergantung kepada kemahuan ibu sendiri. Katanya ia bukanlah satu ujian yang mesti dilakukan. Sebaliknya ujian-ujian lain yang disarankan termasuk ujian kencing manis mesti dilakukan kerana usia yang lanjut adalah satu faktor risiko. Justeru itu beliau berpesan kepada wanita yang merancang untuk hamil agar mengambil asid folik bagi mengurangkan risiko kecacatan pada sistem urat saraf (central nervous system) dan tulang belakang tetapi ia perlu dimakan sekurang-kurangnya lapan hingga dua belas minggu sebelum mereka ingin mengandung.

“Disebabkan wanita tidak pasti bila mereka ingin mengandung jadi lebih baik asid folik diamalkan setiap hari. Zat besi pula perlu untuk menambah sel-sel darah merah kerana ia penting untuk membawa oksigen yang diperlukan oleh sel-sel badan kita.

Walau bagaimanapun zat besi seperti yang terkandung di dalam obimin tidak boleh diambil bersama air teh, susu, telur, makanan soya dan kubis sekurang-kurangnya satu hingga 1 1/2 jam sebelum dan selepas mengambil zat besi. Ini adalah kerana zat besi akan bertukar kepada zat besi yang tidak boleh diserap oleh usus jika makanan tersebut dimakan. Jadi adalah lebih baik mengambilnya sebelum tidur kerana kita tidak lagi makan. Tetapi pastikan anda tidak minum air teh, susu atau soya sebelumnya.”

SUMBER : PA & MA SEPTEMBER 2008

NEXT ENTRY : RUTIN PEMERIKSAAN ANTENATAL

LOVE, LOVE, LOVE YOU!